Ajuntament de Figaró-Montmany

Escut Ajuntament de Figaró-Montmany

IDIOMES:

  • MIDA DEL TEXT      

Actualitat

26/03/2018

Treballs de poda i prevenció de riscos a l’acàcia de la font d’en Llanes

  • Treballs poda acàcia

    Treballs poda acàcia

  • Fons soca
  • Branca Fons soca

A la font d’en Llanes del Figaró hi ha un exemplar monumental d’acàcia (Robinia pseudoacacia), que destaca per les seves quatre besses. És un arbre estimat pels veïns i veïnes vinculats a aquesta font i que va ser considerat al catàleg d’arbres singulars del municipi. L’any 2006, però, els tècnics de patrimoni de la Diputació de Barcelona van avisar en un informe que l’acàcia presentava un estat dolent, amb ferides i cavitats al tronc i al coll i processos de podridura força avançats. També amb branques mortes. En els darrers deu anys el seu estat ha empitjorat encara més, i un nou informe tècnic de l’any 2016 indicava que era imprescindible actuar per minimitzar el risc de danys a persones o vehicles que es trobin al dessota. El risc prové de la caiguda de les branques seques i també del possible tombament d’un dels quatre troncs més grans, pel fet que la soca presenta un gran nombre de fongs descomponedors de fusta. En el seu estat actual l’arbre no és capaç de cicatritzar les ferides, ni de crear nous brots vigorosos després d’una poda.


Per tal de reduir els possibles riscos, els dies 22 i 23 de març s’ha efectuat una actuació de poda important. En primer lloc, per evitar la caiguda de branques s’han tallat totes les que estaven mortes o presentaven ferides. En segon lloc, per reduir el risc que un dels quatre troncs principals es pugui tombar s’ha retirat pes de la capçada. La tècnica aplicada ha consistit en tallar l’arbre des de la part alta, tot eliminant la fusta morta o moribunda, fins arribar a una zona amb branques vives, les quals s’han respectat. D’aquesta manera l’arbre no haurà de fer un esforç tant gran per brotar, sinó que es veuen afavorides les parts amb millor vitalitat. El procés s’ha documentat amb fotografies, on es pot veure com els troncs de la part alta de l’arbre tenien l’escorça despresa i la fusta tacada pel creixement dels fongs que la descomponen.


Gràcies als treballs efectuats, a curt termini s’han assolit els objectius de minimitzar el risc de caiguda de branques i troncs i de respectar en la mesura del possible el port original de l’acàcia. No obstant, pel fet que és un arbre vell i malalt, amb una soca en mal estat i molt de pes a la capçada, és imprescindible fer-ne un seguiment cada any. A finals d’estiu caldrà valorar si les branques que s’han respectat han brotat correctament i si és necessari prendre mesures per evitar el trencament d’alguna de les quatre branques principals.


Comentaris

No hi han comentaris.

Ajuntament de Figaró–Montmany
Carretera de Ribes, 42-44
08590 Figaró-Montmany
Telèfon 637 281 633

Amb la col·laboració de:

Logo Diputació Barcelona